Drzewo Arganowe
Drzewo arganowe zwane jest inaczej „drzewem żelaznym” i jest to jedne z najstarszych drzew na świecie. Rośnie tylko i wyłącznie w Maroku w ekologicznie czystym środowisku. Dojrzały owoc argany ma wielkość śliwki i skrywa w sobie od 1 do 3 nasion z których produkowany jest olej arganowy. Z jednego drzewa arganowego zbiera się około 30 kg owoców. Olej arganowy posiada mnóstwo niezwykłych właściwości, szczególnie kiedy toczony jest na zimno. Jest on bogaty w karoten, witaminę E czy skwalen, który chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Nic dziwnego, że olej ten nazywany jest „płynnym złotem Maroka”.

W kosmetyce najczęściej stosowany jest do nawilżania skóry, dzięki wysokiemu stężeniu witaminy E i kwasu tłuszczowego. Bardzo szybko i łatwo się wchłania, można go stosować do pielęgnacji ciała i twarzy. Olej arganowy doskonale działa na rozdwojone i zniszczone włosy. Sprawia, że staną się miękkie, nawilżone i pełne naturalnego blasku. Jest on również częstym składnikiem w takich produktach do pielęgnacji rąk i paznokci. Jak widać olej arganowy ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce, nic dziwnego skoro ten „złoty płyn” skrywa w sobie całe mnóstwo właściwości upiększających.

Pochodzenie: Maroko.

Działanie: antyoksydacyjne, przeciwzapalne, łagodzące, przeciwstarzeniowe, nawilżające, zmiękczające.


Zobacz produkty po prawej
  • © 2015 seeds template ®
  • Infor@beautheme.com

Social